TRIJE RAZLOGI, ZAKAJ POSTAVITEV DRUŽINE “NE DELUJE”

Družina | duša | odnosi | postavitev družine | zdravje | Življenje
16. novembra 2023

Se vam je zgodilo, da ste bili na postavitvi družine, morda celo večkrat, pa imate občutek, da se ni veliko premaknilo?

Ko na postavitvi družine dojamemo, od kod izvirajo “simptomi”, se odpiramo možnosti sprememb. Včasih so že novo razumevanje, nove slike, premiki, ki se zgodijo, dovolj in ni potrebno nič več narediti. V drugih primerih pa je potrebno več, preden lahko novo zavedanje, novo stanje v celoti ponotranjimo in se sprememba odrazi tudi v našem življenju.

Po postavitvi družine se lahko v vas naseli en tak nemir, napetost, preden se stvari posedejo. Na dan pride najrazličnejša paleta čustev in misli. To je zato, ker se dotaknete bolečih stvari, pogosto takih, s katerimi se niste zmogli ali bili pripravljeni do sedaj soočiti. Čeprav v sami postavitvi “stopite” v rešitev, v samem realnem življenju traja, preden ste v celoti tam.

Tukaj so TRIJE MOŽNI RAZLOGI, zakaj postavitve »niso delovale«:

1. VAŠ »SIMPTOM IMA VEČ ŽARIŠČ. Npr. vaš partnerski odnos lahko ima razloge v neurejenem odnosu s starši, v družinski travmi (smrt sestre, huda bolezen enega od staršev), generacijski travmi (incest v eni od preteklih generacij), lahko pa celo v preteklem življenju.

V tem primeru je pomembno, da počasi, postoma in potrpežljivo ODVOZLATE VSE ENERGETSKE VOZLE. Vsaka postavitev je odvozlavanje vaših zapletenosti. Ko pridete delat, vaše družinsko polje pokaže, kaj je v danem trenutku tisto, kar je najbolj zrelo in najpomembneje za vas, da pogledate in razrešite. To ni odvisno le od vas in vaše pripravljenosti, ampak od celotnega družinskega sistema.

Nekatere stvari lahko čakajo več let, da pridejo na vrsto. Tačas se tvoja duša, tvoj um in družinska duša pripravljajo na ta korak.

Sama sem približno dve leti trpela bolečine v sklepih, ki so bili z vsako postavitvijo hujši, a s peto postavitvijo so »čudežno« izginili. Družinsko polje je potrebovalo čas in zaupanje, da je dovolilo, da družinska skrivnost (umori mojih dveh pradedkov) pridejo na dan. In da se moja povezanost in iskanje njiju, ki sta manjkala toliko generacij, ustvari v srcu ne v mojih bolečih kosteh.

Pogled vase:
Če imate občutek, da se na nekem področju, na katerem že dalj časa delate, le počasi premikate, poglejte nazaj leto ali dve in se vprašajte: kaj vse sem v tem času že spoznal-a, premaknil-a, spustil-a, osvobodil-a, aktiviral-a, vnesel-a v svoje življenje? Verjamem, da si lahko za marsikaj čestitate.

V različnih življenjskih obdobjih se aktivirajo različni, prej speči vzorci, programi ali travme. Če npr. zbolite pri 35 letih, se lahko vprašate: kdo v moji družini (predniki ali širše družinsko deblo) je doživel pri 35 letih bolezen ali neko travmo? Družinska duša deluje tako, da se zgodbe, usode, bolezni, težave … pogosto ponovijo v približno istem časovnem obdobju, kot so se zgodile prvič.

2. UPIRATE SE TEMU, KAR DOBITE KOT SPOROČILO, NAPOTEK ZASE. Na sami delavnici oziroma delu začutite, kako blagodejno nova notranja drža vpliva na vas, a vaš ego se spremembi upira.

Nekatere moje stranke so videle, kako so nekateri odnosi zanje toksični ali so jasno začutili, kam jih pelje sprememba bivališča, službe ipd., pa spoznanj niso upoštevali. Potem jim je šlo slabše. Duša se je povezala s tem, kar je zanjo prava izbira, prava pot. Posledično se je napetost v njih se povečala, notranji konflikt je narastel.

Postavitev družine vam ne da vedno odgovorov, ki jih hočete oziroma si jih želite ali pričakujete, vam pa da odgovore, ki so za vas in vašo družinsko dušo resnično zdravilni.

Ko sem se odločala, ali naj delam še naprej dvojno službo (poučujem in vodim postavitve družine), je na eni od postavitev »moja duša« preprosto zapustila prostor, da ima dovolj te neodločnosti in borbe. Da čaka in čaka, da se končno nekaj premakne, jaz pa nič. Spomnim se, kako me je moj učitelj pogledal in me vprašal, ko je predstavnica za dušo šla skozi vrata: »A veš, kaj to pomeni?« Seveda sem vedela. Ali naredim korake, čeprav zahtevajo pogum ali zbolim in morda celo umrem.

Dve leti je trajalo, da sem sprejela odločitev in prenehala delo v šoli (oboževala sem delo z otroki) in na samostojno poklicno pot pred dvema letoma stopila popolnoma izčrpana. Izgorelost ni bila toliko fizična, kot je bila izgorelost duše, ki me je tako dolgo prosila in klicala, naj se premaknem.

Vprašanje, ki si ga lahko zastavite, je: katera sporočila, napotke sem že dobil-a, a jih nisem upošteval-a?

3. ŠE NAPREJ SI VRTITE STARE FILME. MISLITE IN VIDITE STVARI PO STAREM.
Eden od ključnih načinov, kako lahko travme, ki nas “strašijo”, spravimo v nekaj, kar doživljamo preprosto kot del družinske zgodovine, je, da dovolimo, da stare slike v možganih zamenjamo z novimi. To pomeni, da v sei razvijamo notranjo sliko, ki je dovolj močna, da zastre stara čustva in občutke, povezane s travmo, ki jo nosimo v sebi.

V vaših možganih se vrtijo stare podobe, ki si jih vrtite morda že 20 let, a na postavitvi vidiš širšo ali drugačno sliko. Sedaj je v vas borba: katero podobo naj um zadrži in katero naj sprejme? Dejstvo je, da um ne more držati dveh nasprotujočih si notranjih slik ali misli, eno bo prej ali slej spustil. Tisto, ki jo pogosteje vrtite v svoji glavi.

Zato ljudem, ki pridejo k meni, rečem, da vzamejo eno podobo (sliko), ki so jo videli oziroma doživeli na postavitvi, in jih je napolnila. Nato jim naročim, naj hranijo svoj um s to podobo, da si jo čim večkrat zavrtijo pred očmi in občutijo v telesu njene ugodne učinke.

Naš um se je namreč sposoben zdraviti s pomočjo podob. Ne glede na to, kateri prizor iz postavitve si vzamete, lahko jih je celo več, se te podobe sidrajo v vaše telo in v vaš um. Več kot te podobe ponavljate, vrtite v svojih možganih, bolj spreminjate možgane, saj nove podobe ustvarjajo nove nevronske povezave.

Isto je z mislimi. Skozi naše možgane gre dnevno okoli 70.000 misli. Večina jih je istih, ponavljajočih se.
– Moški v moji družinski liniji izdajo ženske.
– Treba je potrpeti (za vsako ceno).
– Na moške se ne moreš zanesti./Za vse sem sama (pogost vzorec, sploh zaradi tega, ker je veliko moških bilo v vojnah ali celo umrlo).
– Mama mi ni dala dovolj ljubezni.

Ker so ta podzavestna prepričanja vtisnjena globoko v naše možgane, je potrebno pogosto ponoviti nasproten stavek oziroma bolj pozitiven stavek. A pozor: afirmacije delujejo šele, ko je podzavestni vzorec odpravljen oziroma pozdravljen!

Vaja za ustvarjanje novih, podpornih podob:

Kaj iz postavitev, ki ste že izkusili, rabite obdržati in negovati v sebi? Katero podobo, kateri stavek, katero čustvo oziroma občutek?

In če še nikoli niste bili na postavitvi:

Kaj je tisto, kar hočete privlačiti v svoje življenje? Morda je to ponovna povezanost s partnerjem, otrokom, staršem. Poiščite podobo (notranjo sliko) iz preteklosti, ki prikazuje, kako ste že bili povezani in jo čim bolj prebujajte v sebi. Če povezanost bila enkrat med vami, jo je možno ponovno obuditi. In če podobe ne najdete, si jo izmislite.

Možgani ne ločijo med objektivno in subjektivno resničnostjo, med realnostjo in domišljijo. Oni kot resnico zase vzamejo slike in misli, ki jih mi ponujamo. In tu je izbira vedno vaša.

Preden se torej odločite, da postavitev družine – ali katera druga metoda – ne deluje, naredite temeljit premislek tako, da pogledate vase in se odprete za to, da je razlog za “neuspeh” v eni od teh treh točk:
1. Vaš “simptom” ima več žarišč, več slojev in je še potrebno nekaj raziskovanja.
2. Upirate se temu, kar dobite kot napotek, sporočilo, uvid zase. Spoznanj postavitve družine ne prenesete v življenje.
3. Še vedno ostajate v starih notranjih slikah, mislih, čustvenih odzivih. Um je mišica – rabi trening, da se preoblikuje.

Če hočeš aktivno delati na razreševanju svojega problema, te vabim na POSTAVITEV DRUŽINE.
Več o postavitvi družine in terminih si preberi tukaj

Piši, vprašaj, prijavi se tukaj: https://duskavake.si/kontakt/

Objem, Duška