Ali ljubiš preveč?

Družina | Življenje
14. februarja 2021

Mnogi verjamejo, da se bo vse uredilo, če bodo dovolj ljubili in če se bodo dovolj potrudili. A življenje kmalu pokaže, da temu ni tako. Partner se je kljub tvoji ljubezni oddaljil od tebe, in ti verjetno vsaj delno za to kriviš sebe. Sprašuješ se, kaj si naredila narobe, kako bi lahko to preprečila. Naj ti takoj povem: nič nisi naredila narobe in nikakor ne bi mogla tega preprečiti. V ozadju vajine oddaljenosti in nepovezanosti namreč stoji ljubezen. Žal take vrste ljubezen, ki vodi v pogubo. Obstaja namreč ljubezen, ki vodi v propad in obstaja ljubezen, ki vodi v srečo in uspeh.

Kako lahko ljubezen vodi v pogubo, ko pa ima najboljše namene? Vseeno je, ali ljubiš kot majhen otrok, srčno in predano svoje starše (in ko odrasteš otrok v tebi ljubi naprej) ali ljubiš kot ženska izbranca svojega srca. Tvoja ljubezen je prvenstveno močno povezana s POTREBO PO PRIPADNOSTI. Potreba po pripadnosti je zasidrana globoko v tebi in je gonilo tvojega ravnanja.

Kot majhen otrok ste naredili vse, da ste pripadali družini, saj niste mogli preživeti brez nje. Prav tako zdaj v odrasli dobi naredite veliko, še preveč, zgolj iz strahu, da ne bi izgubili naklonjenosti in povezave z ljubljeno osebo. To ste prinesli s seboj iz otroštva. In da bi se lahko osvobodili tega strahu, se je potrebno vrniti tja, kjer se je vse začelo – v svoje otroštvo.

Preden se vrnete tja, pa vas vabim na pot prepoznavanja sebe. Kako lahko prepoznate, da ljubite preveč in da vaša brezmejna ljubezen ne bo obrodila sadov?

1. Skušate pomagati, pa to ni vaša naloga. Partner oziroma parterka je zadnje pol leta slabe volje, njegov ali njen fokus je na tem, kaj vse ni v redu doma, v službi, z otrokom, s svetom, kakršen je danes. Glede prihodnosti je poln-a strahu. Skušaš ga/jo spraviti v dobro voljo, mu/ji prikazati svetle plati življenja, mu/ji vliti zaupanje. Skušaš mu/ji pomagati, da bi mu/ji bilo bolje. Dragi moji, partnerjeva oziroma partnerkina slaba volja, njegovi/njeni strahovi niso tvoja naloga, da jih rešiš. Vsak odrasel je sam odgovoren, da poskrbi za svoje počutje. Tvoja naloga je, da ohraniš svoje veselje, svoje zaupanje v življenje.

2. Nase prevzemate del bremena partnerja/partnerke. Ste mediator v družini in se trudite, da bi vaši otroci in tvoj-a partner-ka imeli lep odnos. Posredujete v njihovih konfliktih in jih pomirjate. Morda živite s partnerjem/partnerko, ki ima otroka iz prve zveze in ste kot “druga mama” ali “drugi ata” na voljo za pomoč pri učenju, prevozih in podpora pri stikih vašega partnerja s svojim otrokom. Dragi moji – prevzeli ste bremena in naloge, ki niso vaše. Vaša naloga je vaš odnos z vašimi otroki in čisto nič druga. Se sliši sebično? Neodgovorno? Si predstavljate, da bi izstopili iz tega odnosa in rekli: “Dragi moji, to je med vami. Jaz se umikam.” Ne gre? Gre, brez skrbi, a ni lahko. Najbrž ste tudi kot otrok bili mediator v sporih staršev in ste ustvarjali vez med njimi. Pa vendarle – si predstavljate, koliko energije bi vam ostalo zase in kaj vse bi lahko s to svojo energijo naredili in ustvarili, ko bi končno nosili le svoja bremena?

Kaj vas privede do tega, da preveč pomagate, prevzemate brememna drugih in se odpoveste svoji sreči, sebi? 

Bert Hellinger, utemeljitelj metode postavitev družine, je ugotovil, da v duši človeka, ki ljubi preveč, delujejo stavki “ljubezni, ki vodi v pogubo”. Zmotna prepričanja o tem, kako lahko z ljubeznijo nekoga rešimo. Ta prepričanja smo dobili v otroštvu, ko smo na nezavednih ravneh sušači pomagati svojim staršem. Preberi stavke in opazuj, kako delujejo v tebi (ali v tvojem partnerju).

Prvi stavek se glasi: Sledim ti v bolezen. Sledim ti v s smrt. Sledim tvoji usodi. So bili vaši starši težko bolni ali ste jih prehitro izgubili? Potem je del vas umrl z njimi oziroma je trpel in še trpi z njimi. Z delom sebe ste pri njih in niste popolnoma živi, odprti za srečo in uspeh v življenju. So se vaši starši ločili ali imeli težaven zakon? Potem je velika verjetnost, da sledite svoji mami ali očetu in v čisti otroški ljubezni do nje v vas deluje misel: »Če tebi ni uspelo, tudi meni ne bo. Tako zelo te ljubim.« In stei se zaprli za srečen partnerski odnos. Variacij na temo je veliko. Opazujte. Kje sledite, kje ponavljate zgodbe svojih staršev, babice ali celo prababice?

Drugi stavek se glasi: Zaradi krivde si zaslužim pokoro. Morda niste mogli donositi otroka? Potem se počutite krivo, sploh, če je bila prekinitev nosečnosti načrtna. Z enim delom sebe, povsem nezavedno, se sedaj odrekate svoji sreči in uspehu, dobremu odnosu s partnerjem in otroki in mislite, da boste na ta način poplačali svoj »greh«. Primerov, ko se počutimo krive in se potem zaradi krivde odrekamo polnosti življenje, je veliko. Kje se vi počutite krive? Kako skušate odplačati svoj dolg? Z odrekanjem sreče, užitka v spolnosti? Verjemite, življenje noče od vas, da trpite, življenje hoče, da ga uživate. Rodili si se za to, da živite polno in ne okrnjeno življenje.

Vse to so nezavedni procesi in se dogajajo v duši. Niste se odločilai, da boste bolni, da boste nesrečni, da boste trpeli. Nič od tega ne počnete premišljeno, načrtno. Del vas je krenil po svoje in vi mu sledite. Na srečo pa obstaja ključ, ki odpre vrata ljubezni, ki vas je zaklenila v kletko, da niste svobodni. Če uporabite ta ključ, boste prekinili škodljive vzorce in vaša ljubezen bo poletela na krilih svobode.

Ta ključ je duhovna ljubezen. To je ljubezen, ki soglaša z usodo drugega, četudi je težka. Soglaša s svojo usodo, četudi je negotova. Ne vpleta se tja, kjer ji ni mesto. To je ljubezen, ki vam pomaga, da se kot sonce dvignete visoko nad dogajanje in z daljave pošiljate žarke ljubezni vsemu, kar je, takšnemu, kot je. Ko ste povezani s to ljubeznijo, v sebi ne čutite odpora, se ne borite in ne bežite, temveč se v polnosti predate življenju. Ta ljubezen je zavestna, zahteva vašo odločitev, pogum in vajo. Zahteva, da prenehate pomagati, prevzemati, se žrtvovati tam, kjer to ni vaša naloga, in da postanete odgovorni le za to, za kar ste v resnici rojena: za svoje življenje, svoje zdravje, svojo srečo in svoj uspeh.

 Postavitev družine vam pomaga, da se se odvobodite školjivih načinov izkazovanja ljubezni in:

💙 Dobite uvid v odnose znotraj svoje družine tudi več generacij nazaj.
💙 Spoznate, katere so tiste sile, ki delujejo v ozadju in vplivajo na to, da energija ljubezni, sreče, suseha, zdavja, obilja … ne teče.
💙 Naredite prvi korak k temu, da ponovno vzpostavite pretok ljubezni in harmonije v partnerstvu, tudi če živite z zvezi moji-tvoji-(najini).
💙 Odložite bremena preteklosti, bremena bolečega otroštva.
💙 Končno odložite težo nahrbtnika, ki ga že celo življenje nosite na svojem hrbtu in v katerem so vzorci in travme vaših prednikov.
💙 Ponovno se povežete s sabo in partnerjem ali se od njega s spoštovanjem poslovite.

Prijavite se tukaj: 👉 Dogodki

Če stei ženska, ki je pripravljena kljub boleči preteklosti in težki sedanjosti vrniti se v svojo moč, izgraditi v sebi zdravo jedro in iz njega ustvarjati svoje odnose, pa vas vabim v moj program M.I.L.A. Več o programu si preberite tukaj: 👉M.I.L.A.

Zapomnite si:

Na svet se niste rodili zato, da v  trpite, da ste v življenju žalostni, neuresničeni. Rodili ste se zato, da bi ovire, ki pridejo na pot vaše sreče in uspeha, premostili.

Tu sem za vas,

Duška Vake

  • nepoboljšljiva ljubiteljica družinskih sistemov
  • srčna raziskovalka življenja
  • moderatorka postavitev družine po metodi Berta Hellingerja
  • avtorica programa M.I.L.A.