MODROSTI TVOJEGA TELESA – PREKOMERNA TEŽA, 1. DEL

Družina | postavitev družine | starševstvo | zdravje
24. aprila 2023

»Mami, tako rada bi bila bolj suha, ko grem v šolo,« mi je rekla tisto poletje, ko je zaključila vrtec.

Gledala sem jo in počutila sem se nemočno.

Bila je drobno, suhceno detece, a tam po tretjem letu je začela pridobivati kilograme.

Moja prva reakcija je bila, da sem izjemno pazila, kaj in koliko ji dam na krožnik. Ne pazila, pretiravala sem v zdravi prehrani. Čeprav sem vedela, da ni prehrana tista, zaradi katere nabira kilograme.

Potrebovala je zaščito od okolja. Potrebovala je … kdo ve, kaj vse je njena dušica potrebovala … in nadomestila z maščobo okoli svojega trebuščka.

Vedela sem, da bo nekega dne nastopil trenutek, ko te »obloge« ne bo več potrebovala. To bo takrat, ko bo ozdravila svojo travmo, otroško travmo.

Odvečni kilogrami so bili le simptom. Ne napačne prehrane. Ne premalo gibanja. Njene OTROŠKE TRAVME.

Uspelo ji je, moji deklici. Uspelo ji je veliko let kasneje, kot najstnici. Pot ni bila prijetna, a  nobena pot celjenja, noben healling journey ni enostaven. Tudi hiter ne.

Ugledati travmo za SIMPTOMOM je prvi korak. SOOČITI se z njo in se je OSVOBODITI, je pot, vredna truda.

Moja najstnica se sedaj se spet dobro počuti v svojem telesu. A to ni najpomembneje. Pomembneje je, da ni več ujetnica bolečine, strahov, prepričanj, ki so se nahajali pod površjem.

Pri svojem delu kot terapevtka družinskih postavitev pogosto vidim, kako je debelost posledica TRAVME.

Včasih je nevarno biti vitka in privlačna, saj si potem poželjiva. In če je bila v tvojem otroštvu spolna zloraba ali če je bila spolna zloraba v liniji tvojih prednic, zate več kilogramov pomeni varnost. Zato bo tvoj trud, da shujšaš, zaman, dokler si ne povrneš občutka VARNOSTI, da si lahko ženstvena in lepa.

Včasih hrana daje objem, zatočišče. Ker nisi imela varne povezanosti s staršema in v sebi nosiš travmo, da si sama, da ni nikogar zate tam, ko ga rabiš. V tvoji otroški duši je praznina, hrana pa zapolni to praznino.

Če se najdeš v tem opisu, je zate pomembno, da zapolniš to praznino –  z LJUBEZNIJO do sebe, do svojega otroštva. Če ti starši tega niso mogli dati, kar si potrebovala, če ti niso bili na voljo si lahko daš, kar potrebuješ, sama. Sedaj si odrasla in si lahko sama sebi najboljša »mama«.

Morda ješ za tiste, ki niso imeli za jesti … ki so kot otroci stradali, celo umrli od lakote. Morda ješ za tiste, ki so umrli v taboriščih … V tebi živi strah pred lakoto.

V tem primeru je potrebno, da se osvobodiš ujetosti v občutke in strahove PREDNIKOV. Ko resnično v sebi veš, da je hrane zate vedno dovolj in da njihova usoda ni tvoja usoda, takrat ješ le toliko, kot rabiš in ne na zalogo.

Razlogov, zakaj ima nekdo preveliko težo in rešitev je veliko in so različne.

Vse imajo eno skupno temo: TRAVMA.

Zato je izjemno pomembno, da se podamo na pot samozdravljenja, na healling journey, kot je meni lep izraz.

Včasih pa je prekomerna teža preprosto izbira duše. A o tem več v pripevku Modrosti tvojega telesa, 2. del.

Soočanje s travmo, predelovanje travme, tvoje ali travme prednikov in celjenje svojega notranjega otroka je izjemnega pomena. Da si povrneš svojo moč, da si svobodna za uresničevanje svojega življenjskega namena.

Tako boš svojo bolečino pustila v preteklosti in ne bo več delovala kot motilec iz tvoje podzavesti, ki ovira tvoje odnose, zdravje in uspeh.

Ker boš sprejela svojo preteklost in boš z njo pomirjena, te preteklost ne bo več vezala, temveč boš svobodna ustvarjalka svoje sedanjosti, prihodnosti, svojega življenja.

Zapomni si: TELO TE LJUBI . Sliši tvoje čustvene, dušne potrebe in jih skuša zadovoljiti s tem, da ti podari … kilograme. Zatorej ga ljubi, tudi če ni mer 90-60-90.

Na svet se nisi rodila zato, da v svojem telesu trpiš, da si v njem žalostna, neuresničena.

Rodila si se zato, da bi ovire, ki pridejo na pot tvojega počutja in zdravja, premostila.

Tu sem zate,

POSTAVITEV DRUŽINE

DOGODKI

Duška Vake

  • nepoboljšljiva ljubiteljica družinskih sistemov
  • srčna raziskovalka življenja
  • moderatorka postavitev družine po metodi Berta Hellingerja
  • avtorica programa M.I.L.A.